יובש נרתיקי הינו אולי התסמין השכיח ביותר במסגרת התסמונת האורוגניטלית של גיל המעבר.
למעשה כמעט כל אישה תחוש בו עם השנים בדרגת חומרה כזו או אחרת.
כל אזור העריה (הפות הנרתיק והשופכה) מאוד רגישים להורמון אסטרוגן.
ירידה ברמת האסטרוגן כפי שחלה בתקופת גיל המעבר, גורמת לשינויים דרמטיים ברקמות באזור העריה. השינויים כוללים: דלדול והתנוונות של רקמת הנרתיק השטחית והעמוקה. התנוונות מספר התאים ומספר שכבות התאים המצפים את הנרתיק ואת צינורית השתן. לתהליכים אלו יש השפעה מכרעת על תפקוד האזור. התנוונות התאים המצפים את הנרתיק, מלווה בירידה בסוכרים המאוחסנים בתאים אלו וכתוצאה מכך להיעלמות חיידקי הלקטובצילים שהימצאותם בנרתיק חשובה להפרשות הטבעיות בנרתיק ומניעת זיהומים.
התלונה השכיחה של נשים הסובלות מיובש נרתיקי היא של תחושת יובש בפות מלווה בתחושת עקצוץ, כאבים ביחסי מין, צריבה במתן שתן (חלק מהנשים והרופאים מיחסים את זה לדלקות בשתן למרות תרביות שליליות), דלקות חוזרות בפות בנרתיק ובדרכי השתן התחתונות.
בבדיקה גינקולוגית ניתן לראות בהסתכלות שקירות הנרתיק נהיים דקים, חלקים ורפויים ומאבדים את הקיפולים האופייניים (rugae), היעלמות שכבות התאים שהיוו הגנה מפני חיכוך חושפת את הנרתיק לפציעה וזיהום ביתר קלות וניתן להבחין באודם נקודתי מפושט ולעיתים בדימום ופציעה בעקבות מגע עדין בבדיקה או לאחר יחסי מין.
ברור כי תסמינים אלו פוגעים קשות באיכות החיים של המטופלות. ישנם מספר טיפולים אשר מאוד יעילים ברוב רובם של המקרים ופותרים את בעיית היובש ביעילות .
טיפול הורמונלי סיסטמי: טיפול באסטרוגן סיסטמי עוזר לטיפול בכלל תסמיני גיל המעבר כולל כמובן התסמינים שתוארי בנרתיק ובמערכת השתן. כיום מסיבות שונות רק מיעוט מהנשים נוטלות טיפול הורמונלי חליפי סיסטמי.
טיפול הורמונלי מקומי לנרתיק: אסטרוגן נרתיקי במינון נמוך מהווה טיפול יעיל ביובש הנרתיקי ואף בחלק מההפרעות ביחסי מין. הטיפול הינו בטוח ויעיל למרות שאין מחקרים באיכות גבוהה לגבי יעילות הטיפול והסיכון בו בטווח הארוך. האסטרוגן הנרתיקי אינו פותר את הבעיה אצל כל הנשים וקיים חלק ניכר באוכלוסיית הנשים שאינן מעוניינות בהורמונים או אסור להן לקחת הורמונים מסיבות רפואיות (כגון אחרי ממאירות שד) או משפחתיות. מעבודות מתגלה שלמרות הפשטות והיעילות של הטיפול רוב הנשים אינן מתמידות בו לאורך זמן. כמובן כאשר מופסק הטיפול ההורמונלי לנרתיק, התסמינים בנרתיק ובמערכת השתן חוזרים.
טיפול בלייזר: טיפול בלייזר הינה טכנולוגיה חדישה לטיפול ביובש הנרתיקי. בשל היות טכנולוגיה זו חדשה ופורצת דרך ויעילה גם במצבים אחרים של ריצפת האגן בגיל המעבר יורחב עליה בסיום הסקירה.
טכנולוגית לייזר והשימוש בה לטיפול בבעיות רצפת האגן
בשנים האחרונות פותחו מכשירי לייזר וגינלי ואנרגיות אחרות לטיפול בתסמונת האורוגניטלית.
רוב המחקרים שהוכיחו תוצאות טובות בטיפול בתסמונת האורוגניטלית בוצעו על מכשירי לייזר ולכן עיקר ההתמקדות בהם.
הלייזר הוגינלי נועד לחידוש רקמות הנרתיק, מחקרים רבים כולל מחקרים היסטולוגיים של ביופסיית רקמת נרתיק לפני ואחרי הטיפול הוכיחו יעילות גבוהה ביותר של הלייזר הווגינלי, בחידוש הרקמה והפיכתה מרקמה מדולדלת רפויה ואטרופית לרקמה חדשה בריאה צעירה מפרישה ומתפקדת כמו אצל נשים צעירות – והכל ללא צורך בטיפול הורמונלי.
באמצעות מתמר מקומי בנרתיק (כמו אולטראסאונד וגינלי) מבוצעת העברת אנרגית לייזר לרקמה שטחית מאד של הנרתיק. נוצר אידוי מיקרוסקופי של רקמה באזורים נקודתיים. פעולה זאת גורמת לגירוי הפעלת גורמי גדילה וכלי דם מקומיים, יצירת אלסטין וקולגן- חומרי הבסיס לנרתיק תקין ובכך משפרים את הלחות, האלסטיות והתפקוד של הנרתיק.
ניתן לטפל באמצעות הלייזר הנרתיקי ביעילות במגוון הפרעות של רצפת האגן. במיוחד יעיל הלייזר בטיפול ביובש הנרתיקי שגורם לגרד עקצוץ אי נוחות כאבים ביחסי-מין וכד'. בנוסף, מחקרים חדשים הראו גם יעילות בטיפול בדליפת שתן במאמץ ושלפוחית רגיזה.
הטיפול בלייזר אינו כואב ללא הרדמה ואינו דורש הכנות מיוחדות. הטיפול הבסיסי כולל 3 טיפולים קצרים בהפרש של כחודש אחד מן השני ויש צורך בטיפול אחזקתי אחת לשנה.
השפעה על רירית הנרתיק מושגת לרוב תוך מספר שבועות. במקרים של יובש נרתיקי בד"כ מתחילים לחוש בשינוי לאחר הטיפול הראשון או השני, אך הטיפול בדליפת שתן ושלפוחית רגיזה נמשך לעיתים יותר זמן ודורש לעיתים יותר טיפולים.
היתרונות של הטיפול באמצעות לייזר וגינלי הוא יעילותו ללא צורך בטיפול תרופתי, הורמונלי או ניתוחי, בטיחות גבוהה, חזרה לפעילות מידית, והעלאת שיעור ההיענות לטיפול שכן לאחר סיום הטיפול הבסיסי האישה למעשה משוחררת מטיפול למשך כשנה. מאידך אין הרבה מחקרים באיכות גבוהה לגבי יעילות הטיפול בטווח הארוך והוא לא חלק מסל הבריאות.