תקופת הפרה-מנופאוזה (קדם מנופאוזה) מאופיינת בדימומים לא סדירים. סיבת התופעה בשינויים בתפקוד השחלתי. הפרעות בביוץ ובהמשך הפסקת הביוץ גורמת לשינויים בפעולת הורמוני המין הנשיים (האסטרוגן והפרוגסטרון) על רירית הרחם. כפועל יוצא של שינוי הורמונלי זה, ובנוסף לכך, עקב התנודות ברמת האסטרוגן נגרמים דימומים לא סדירים. בהמשך, דעיכת הפעילות השחלתית ובסוף התהליך הפסקת הוסת
דימומים בלתי סדירים בפרימנופאוזה אבחנה וטיפול
הווסת הנורמלי: נגרם משינויים ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, האסטרוגן גורם לעלייה בזרימת הדם לאנדומטריום, הפרוגסטרון גורם לייצוב הרירית והפסקת ההיפרפלזיה.
דימומים פרימנופאוזלים Abnormal Uterine Bleeding (AUB) –
מחזור שונה ממחזור רגיל מבחינת – תדירות, משך, כמות כולל מחזורים לעיתים קרובות או לעיתים רחוקות, מחזורים כבדים או דמם בין המחזורים.
דימומים כאלו הינם סיבה מובילה להגעת מטופלות לבדיקת רופא נשים.
יתכנו דימומים בלתי סדירים שאינם מייצגים את הפרימנופאוזה, מתוכם דימומים עם ביוץ כלומר דימומים מחזוריים אשר יכולים להיות כבדים ויכולים להיות מלווים בסימנים אופייניים לסימפטומים קדם מחזוריים, וכואבים.
לעומתם דימומים בלתי סדירים אשר אופייניים יותר לפרימנופאוזה, לרוב המחזורים הללו ממושכים וכבדים, לעיתים דימומים כאלו בעיקר בנשים עם משקל עודף ושחלות פוליציסטיות מבטאים היפרפלזיה או אף סרטן רירית הרחם.
דימומים בלתי סדירים ניתן לחלק ל:
- הורמונלי, כפי שנאמר מחזורים ללא ביוץ
- מצבים שפירים: פוליפים ברירית הרחם, שרירנים (מיומות), אדנומיוזיס (רירית רחם בתוך שריר הרחם), תת פעילות בלוטת התריס, מצבים רפואיים אחרים למשל הפרעות קרישה
- סרטן, בעיקר סרטן רירית הרחם, אך יתכן גם צוואר הרחם.
באיבחון יעשה במטרה להבדיל בין נשים שהסיבה לדימומים היא אנטומית לבין אלו עם אנטומיה תקינה, למרות שסרטן רירית הרחם נדיר, חשוב לאתר נשים אלו ולטפל בהן בהקדם.
הטרמינולוגיה שמשתמשים בה כיום לתאור מצב הדימום הפרימנופאוזלי
- דמם בלתי סדיר כרוני: דמם רחמי בנפח\סדירות\תיזמון אבנורמלים הקיימים לאורך רוב 6 חודשים.
- דמם בלתי סדיר אקוטי (חריף): אפיזודה של דמם מוגבר המצריכה התערבות מיידית למניעה של אובדן דם נוסף.
דמם בלתי סדיר אקוטי יכול להתקיים בנוכחות דמם בלתי סדיר כרוני או ללא רקע קודם. - דמם בין מחזורי – Intermenstrual bleeding (IMB): באפיזודות רנדומליות (זמנים משתנים). או באפיזודות הניתנות לצפיה מראש – בזמנים קבועים.
- דמם מחזורי כבד: דמם החורג מהכמות המקסימלית או משך הזמן המקסימלי של ווסת רגיל.
הברור של דימומים פרימנופאוזליים יעשה קודם כל, כמו תמיד ברפואה, על ידי אנמנזה, כלומר הסטוריה של המטופלת, גיל התחלת המחזור, תדירות המחזורים בעברה, משך המחזורים, מחזורית וחומרת הדמם. כאבים, שינוי מהתבנית המחזורית הרגילה. גיל האישה, נשואה? מספר לידות, הריונות? הסטוריה מינית, אמצעי מניעה. תרופות קבועות, תיזמון הריונות.
בשלב השני תתבצע בדיקה פיזיקלית מלאה כולל מדידת לחץ דם, בדיקת אגן כולל אולטרהסאונד, ומשטח pap smear.
בדיקות נוספות אפשריות:
מגוון רב: ספירת דם, בדיקת הריון, רמות הורמונליות בדם כולל בלוטת התריס, תפקודי קרישה, תפקודי כבד, ביופסיה מרירית הרחם (פיפל), גרדה או היסטרוסקופיה בהתאם לממצאים בבדיקה הגופנית, והמשך בדיקות בהתאם לממצאים.
כאשר כל הממצאים תקינים נעבור לטיפול – הטיפול מכוון לסידור המחזור, הקטנת הדמם, ושיפור איכות החיים.
האופציות טיפוליות כוללות טיפולים תרופתיים (הורמונלים ולא הורמונלים) –
- טיפולים לא הורמונליים כוללים טיפולים נוגדי דלקת לא סטרואידים, טיפולים נוגדי קרישה כגון הקסהקפרון, ברזל.
- טיפולים הורמונליים כוללים טיפול בפרוגסטרון מחזורי או ממושך, טיפול בגלולות משולבות או התקן תוך רחמי המכיל פרוגסטרון כגון מירנה.
קיימות גם אפשרויות טיפוליות ניתוחיות כגון אבלציה (כריתה, השמדה) של רירית הרחם, חסימת כלי הדם המוליכים לרחם, או כריתת רחם.
ואורח חיים בריא !!!