אין ספק כי הטיפול ההורמונלי החליפי הוא הטיפול היעיל ביותר בתסמיני גיל-המעבר. למרות זאת, רק מיעוט מהנשים בגיל זה, מסיבות שונות, אכן נוטלות טיפול הורמונלי (על פי סקר האגודה לגיל-המעבר ב 2018, רק כ-9%). לפיכך כבר שנים רבות נעשה מאמץ למצוא תחליפים שאינם הורמונליים לטיפול בתסמינים והתחלואה הכרוכים בתקופת המעבר. במרוצת השנים הוצעו טיפולים רבים שאינם תרופתיים ואינם על מנת להתמודד עם תסמיני גיל-המעבר והתחלואה הנלוות. כידוע, ברפואה הקונבנציונלית, יעילות טיפול נקבעת על סמך מחקרים מבוקרים. מתוך עשרות הטיפולים שהוצעו ישנם בעיקר שלושה טיפולים ששכיחים בשימוש ושלגביהם ישנה עדות מחקרית לגבי מידת יעילותם:
פיטואסטרוגנים – זוהי קבוצת תרכובות בעלות מבנה ביוכימי דומה (אך לא זהה) להורמון אסטרוגן. תרכובות אלו (בעיקר מקבוצת האזופלבונים) מצויות בצמחים רבים ובעיקר בריכוז גבוה בצמח הסויה. זו הסיבה לשם פיטו=צמחי-אסטרוגן. אך חשוב לדעת כי השם מטעה. האמת היא שהתרכובות הללו דומות יותר לתרופות אנטי-אסטרוגניות המקובלות בשימוש כגון טמוקסיפן ורלוקסיפן. מכל מקום, ישנם מספר רב של מחקרים קליניים (בחלקם מבוקרים מסוג RTC) שבדקו את יעילות השימוש בתכשירים המכילים פיטואסטרוגנים להקלת תסמיני גיל המעבר. חלק מהמחקרים מצאו כי תזונה עשירה בפיטואסטרוגנים (בעיקר מוצרי סויה) או תכשירים המכילים תרכובות אלו יעילים יותר מפלסבו בשיפור התסמינים.
קוהוש שחור-Cimicifuga racemose – מדובר בצמח צפון אמריקאי הגדל בעיקר בוואדיות וביערות מוצלים. מזה שנים רבות יוחסו לצמח זה תכונות מרפאות בעיקר ל"בעיות נשיות" כגון הפרעות במחזור הווסת, פוריות, ואף בתופעות גיל המעבר. בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים על מנת לבדוק ספציפית את יעילות נטילת מיצוי הצמח בהקלת תסמיני גיל-המעבר. חלק מהמחקרים (לא כולם) הצביעו על שיפור משמעותי בעיקר בגלי החום הזעות הלילה והפרעות השינה. לא ברור מה היא או מה הן התרכובות הפעילות בצמח אך ברור כי אינם מכילות פיטואסטרוגנים. לאחרונה, קיים בשוק תכשיר מיצוי של קוהוש שחור הרשום כתרופה ומחייב מרשם (היות ועבר את שורת הרגולציה המאפשרת רישום תרופה).
חוסמי קולטן
NK3
מדובר בתרופה חדשה שעובדת במנגנון מרכזי ( כלומר דרך פעילות על המוח) על מרכז ויסות החום. התרופה מאושרת לטיפול בתסמינים וזומוטוריים בינוניים – חמורים. מחקרים מראים יעילות טובה של התרופה. אשר קבלה אישורים בארה"ב ובאירופה לשימוש.
דיקור סיני – הדיקור הסיני מוכר כבר שנים רבות כטיפול במגוון תסמינים במערכות שונות בגוף. הדיקור מוצע גם כטיפול בתסמיני גיל-המעבר. לאחרונה פורסמו מספר מחקרים קליניים מבוקרים שהדגימו יעילות של הדיקור על פני דיקור-פלסבו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – זוהי שיטת טיפול פסיכולוגי הזוכה בשנים האחרונות להכרה ולעדנה. מטרת הטיפול היא לאתר את המחשבות וההתנהגויות שגורמות לאדם להימנע או לקפוא במצב של סבל או חרדה, ולהחליף אותן במחשבות ומעשים בריאים ופרודוקטיביים יותר. השיטה מתבססת על ההנחה שניתן לפתור בעיות באמצעות טיפול במחשבות המכשילות של אדם (שינוי קוגניטיבי) ובאמצעות טיפול בדפוסי הפעולה שלו (שינוי התנהגותי). לאחרונה, ישנם פרסומים רבים, בעיקר בארה״ב, על יעילות CBT בטיפול בתסמינים הנפשיים ואף הגופניים (כגון גלי חום) בגיל-המעבר. קופות החולים מציעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי כחלק ממערך השירותים הפסיכולוגיים שלהם ומטפלים רבים מציעים אותו באופן פרטי.
כאמור, ישנם טיפולים רבים המוצעים להקלת תסמיני גיל-המעבר אך הביסוס המדעי/מחקרי לא תמיד קיים. להלן הטיפולים השכיחים שניתן להשיגם בבתי המרקחת ובתי הטבע:
- שיח אברהם מצוי – Vitex agnus castus
- בטטת בר – Dioscorea villosa , wild yam
- אנג’ליקה סינית – Angelica sinensis
- שוש קירח – Glycyrrhiza glabra
- מרווה רפואית – Salvia officinalis
- ורבנה רפואית – Verbena officinalis
- זנב האריה – Leonurus cardiaca
להלן כמה מצמחי המרפא הטובים ביותר המשמשים בדרך כלל כדי להקל על תסמיני גיל המעבר:
- קוהוש שחור: בשימוש נרחב בשל יעילותו בהפחתת גלי חום, הזעות לילה ושינויים במצב הרוח.
- תלתן אדום: מכיל פיטואסטרוגנים, שיכולים לסייע באיזון רמות ההורמונים ולהפחית גלי חום והזעות לילה.
- Dong Quai: מכונה לעתים קרובות "ג'ינסנג נשי", זה יכול לעזור עם גלי חום ולשפר את האיזון ההורמונלי הכללי.
- מאקה (שורש): ידוע בהגברת האנרגיה והסיבולת, הוא עשוי גם לעזור להקל על תסמינים כמו גלי חום, שינויים במצב הרוח וחשק המיני.
- ג'ינסנג: יכול לעזור לשפר את מצב הרוח, השינה והרווחה הכללית, ועשוי גם להפחית גלי חום.
- שיח אברהם (Vitex Agnus-Castus): יכול לעזור באיזון ההורמונים ולהפחית תסמינים כמו רגישות בשדיים ושינויים במצב הרוח.
- מרווה רפואית Salvia officinalis: ידועה בתכונות הקירור שלה, היא יכולה לסייע בהפחתת גלי חום והזעת יתר.
לפני השימוש בכל אחד מצמחי המרפא הללו, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות כדי לוודא שהם מתאימים למצב הספציפי שלך וכדי להימנע מכל אינטראקציה אפשרית עם תרופות או מצבים אחרים.