- אני בת 57, מטופלת בטיפול הורמונלי חליפי כבר 7 שנים. לאחרונה הופיעה צריבה ויובש נרתיקי.
תשובה: הטיפול ההורמונלי לא תמיד מספיק לתלונות הנרתיקיות. ניתן להוסיף טיפול נרתיקי מקומי. היות ומדובר בתוספת מינון מאוד מינימלית אין סיבה לחשוש להוסיף לטיפול אותו את נוטלת.
- אני בת 40. המחזור פסק לפני שנה. האם מומלץ שאקבל טיפול הורמונלי?
תשובה: בהחלט כן. לאסטרוגן יש חשיבות בריאותית רבה. באופן טבעי גיל המנפאוזה הוא סביב גיל 50. מתחת לגיל 45 הפסקת המחזור נחשבת מנפאוזה מוקדמת ומתחת לגיל 40 אף נקראת אי ספיקה שחלתית מוקדמת. האסטרוגן המופרש מהשחלה חשוב לבריאות הלב והעצם ולנושאים בריאותיים אחרים. ישנה המלצה חד משמעית לטיפול הורמונלי עד גיל הפסקת הווסת הטבעי (סביב 50) לנשים עם מנפאוזה מוקדמת. מומלץ לפנות לרופא נשים ולבקש טיפול הורמונלי מותאם לצרכייך.
- אני בת 48. עדיין יש לי מחזורים, אם כי הם בלתי סדירים. לאחרונה הופיעו גלי חום והפרעות שינה. האם יתכן שאני בגיל המעבר?
תשובה: לתקופה שלפני הפסקת המחזור קוראים התקופה הפרימנפאוזלית. ישנן נשים רבות הסובלות מתסמיני גיל המעבר כבר החל מהתקופה הזו, אף שיש להן עדיין וסת. גם במצבים הללו ניתן לטל בטיפול הורמונלי חליפי. מומלץ לפנות לרופא/רופאת נשים לצורך התאמת טיפול.
- מתי להתחיל טיפול כאשר יש גלי חום בשלב מוקדם?
תשובה: תלוי במחזור. במידה ועדין סדיר חובה קודם כל לבצע ברור מקיף לשלילת סיבות נוספות לגלי חום. במידה והמחזור כבר לא סדיר, כלומר בפרימנופאוזה , ניתן לתת טיפול הורמונלי תוספי, כלומר תוספת לאיזון ההורמונים. למשל נובופם או פרוגילוטון. במידה ואין כבר מחזור הטיפול יהיה טיפול הורמונלי חלופי אותו יש להתאים באופן אישי לכל אחת תלוי בבדיקות הכלליות שלה כגון סוכר ליפידים תפקודי כבד כליות ובלוטת התריס וכן היסטוריה רפואית משפחתית ואישית ובדיקה שחייבת לכלול גם בדיקת שד.
- מה ההשלכות של גלי חום במידה ולא מטפלים?
תשובה: עבודות ומחקרים רבים מופיעים בשנתיים האחרונות המצביעות על קשר ישיר ועקיף על תחלואה לבבית ודמנציה עתידית בקשר ישיר לעוצמה ומשך גלי החום. לכל יש תיעוד והסבר מדעי. וכמובן השמנה בטנית.
- האם ניתן להתחיל טיפול הורמונלי בכל גיל?
תשובה: לא. ההמלצה להתחיל טיפול הורמונלי היא כמה שיותר סמוך להפסקת המחזורים. תוך כחמש שנים למרבית הנשים ללא טיפול הורמונלי יהיו כבר משקעים טרשתיים בכלי הדם ואז כבר אסור לתת טיפול הורמונלי. זה נקרא ״ חלון ההזדמנויןת@ לטיפול ההורמונלי. במידה ואישה מעונינת להתחיל טיפול הורמונלי מעבר לתקופה זו של חמש שנים חובה לבצע בדיקת דופלר אולטראסאונד של עורקי הצואר, בדיקה פשוטה לא פולשנית הנעשית בכל הקופות, בשאלה ספציפית של משקעים טרשתיים. במידה ואין ניתן להתחיל טיפול. במידה ויש לשקול טיפולים אלטרנטיביים.
- ומה לגבי טיפול נרתיקי? האם לכולן? ולמי אסור?
תשובה: טיפול מקומי ע׳י אסטרוגן יעודי לנרתיק חובה לתת לכל הנשים בכל גיל ללא מיגבלת זמן וללא כל התוויות נגד כולל לנשים עם סרטן שד שחלות ומעי. הסיבה- יובש ואטרופיה של הנרתיק הינה תופעה הפוגעת בכל הנשים בגיל המעבר וגורמת הן לכאבים ביחסי מין , לירידה בתפקוד מיני, לדלקות חוזרת של הנרתיק ושלפוחית השתן ולניוון רקמת החיבור של רצפת האגן עם השלכות על צניחת רחם שלפוחית ובעיות של דליפת שתן לא רצונית. הטיפול- פעמיים בשבוע לפני השינה או של כדורי ואגיפם או משחת אובסטין. בדרך גם פתילות נרתיקיות ייעודיות לכך. ניתן גם לשלב בין הטיפולים השונים.
- דימום חוזר תחת מדבקות אוורל קונטי.
תשובה: תופעה שכיחה למדי. האמינו החמה זרימות הדם בעור גבוהות יותר מבארצות קרות ולכן ספיגת ההורמונים דרך העור אצל חלק מהנשים אינה אחידה. רירית הרחם מאד דקה וזה גודם להכתמות דמעות ואפילו דימום.
מה לעשות?-
אין צורך בבדיקות פולשניות כגון פייפל במידה ורירית הרחם מאד דקה. פשוט להפסיק השימוש במדבקות עד שיפסק הדימום ואז לחדש לקחת. במידה והתופעה חוזרת על עצמה פעמיים שלוש הרי שלא מתאים לאותה אישה מדבקות ויש לעבור לטיפול בכדורים.
- מה לגבי טיפולים אלטרנטיביים למי שלא יכולה לקחת טיפול הורמונלי?
תשובה: עבודה גדולה ממאיו קליניק במינסוטה ארה׳ב הוכיחה את יעילות הטיפול בתרופות פסיכיאטריות מקבוצת SSRI במינונים מאד נמוכים שכן הם עובדים על סרוטונין האחראי על גלי החום והשינויים במצבי רוח הקשורים בגיל המעבר. השכיח מכולם הוא הציפראלקס והויאפקס במינונים מאד נמוכים אך יש עוד מיגוון גדול של תרופות בקבוצה זו.
תרופות ממקור צימחי כגון סויה ,(פמארל), קוהוש שחור (סימידונה ועוד) יעילים לחלק קטן מהאוכלוסיה אבל לא ניתן לדעת מראש למי ולכן שווה לנסות.
כמובן לזכור שאין ממש תחליף לטיפול הורמונלי חלופי.
- למי אסור לקחת טיפול הורמונלי?
תשובה: לנשים עם משקעים טרשתיים בכלי דם, לחולות בסרטן שד במשך 5 שנים מהגילוי, באי ספיקת כבד, הסובלות מקרישיות יתר, טרומבופיליה. ואלו שעברו בעבר אירוע ווסקולארי כגון טרומבוזות או אירוע מוחי.
- אמא או אחות או שניהם עם סרטן שד בעבר?
תשובה: סרטן שד המופיע לפני גיל 55 מחייב התייחסות מיוחדת של בדיקה גנטית לנשאות של הגן BRCA1,2.
במידה ויש נשאות מומלץ לבצע כריתת שחלות ומיד לאחר מכן ניתן להתחיל טיפול הורמונלי. במידה ואין נשאות ניתן לתת במינון פרוגסטרון הנמוך ביותר ולא כל סוגי הפרוגסטרונים הניתנים ביחד עם האסטרוגן אלא פרוגסטרון ״טבעי״ שאינו מעלה שכיחות סרטני שד כגון אוטרוגסטאן או דופאסטון.
- היו גלי חום ונעלמו. האם לתת טיפול הורמונלי?
תשובה: התופעה מאד שכיחה בתקופת טרום גיל המעבר הפרימנופאוזה. בתקופה זו יש שיבושים בסדירות המחזורים ואז אצל חלק מהנשים יופיעו גלי חום שיכולים להעלם כאשר המחזורים מתחדשים. במצבים אלו להמתין עם הטיפול ההורמונלי עד שיפסק המחזור
לגבי אלו שגלי החום חלפו והמחזורים לא חזרו חובה לדון עם האישה על התופעות העתידיות הרפואיות ארוכות הטווח של העדר טיפול הורמונלי ולשקול ביחד איתה טיפול הורמונלי ארוך שנים למניעה. הנושא המנייתי עדיין לא מקובל באופן גורף ויש שלא ממליצים עליו. דעתי האישית שתמיד עדיף למנוע מחלות מאשר לחכות שיתרחשו ויפגעו באיכות ובתוחלת החיים ולכן אני אישית כן ממליץ בכיוון זה.
- האם שתלים בשד מפרעים לטיפול הורמונלי?
תשובה: לא, אין כל מניעה לתת טיפול הורמונלי כאשר יש שתלים בשדיים פשוט צריך נסיון ומיומנות וידע לבדוק נכון שד עם שתלים ומעקב הולם.