ד"ר גדעון קופרניק, גינקולוג בכיר, סגן יו"ר האגודה לגיל המעבר, מסביר: "גיל המעבר של נשים (בממוצע סביב גיל 50) מתרחש בשלב בחיים בעל השלכות משמעותיות הן על מיניות האישה והן על תעסוקתה. במהלך המנופאוזה הורמון האסטרוגן צונח עד לרמה שכבר אינו ניתן למדידה. במקביל יש ירידה גם ברמת הורמון הטסטוסטרון, שאמנם נחשב להורמון גברי, אך הוא בעל חשיבות משמעותית לגוף האישה ואחראי בין היתר על התפקוד המטבולי, על פעילות תקינה של הלב וכלי הדם וכן על הדחף המיני.
"עבור תפקוד מיני תקין נדרשים להתקיים שלושה פרמטרים: תשוקה, עוררות ואורגזמה. השינויים ההורמונליים – שמשפיעים קשות על המוח (שנחשב לאיבר המין הגדול ביותר בגוף) ועל הנרתיק – פוגעים בשלושת הפרמטרים האלה.
"10% עד 30% מהנשים שנמצאו בשלב המנופאוזה התמודדו עם פיטורים, דיווחו על ירידה ביעילות בעבודה או בחרו לעשות הסבה. במחקרים נמצא שהסיבות לכך הן תסמיני גיל המעבר"
"לעניין הפיזיולוגי מתווסף גם גורם סביבתי, שמחריף את המצב: רוב הנשים בגילים האלה נמצאות בזוגיות ארוכת שנים שמשפיעה אף היא על התפקוד המיני. יש מושג שנקרא Couplepause (מנופאוזה של הזוגיות), שבו ניכרת דעיכה משמעותית בגירויים המיניים. וכך, לא רק שנשים רבות מודות שאין להן חשק לסקס, אלא חלקן אף מכריזות ש"אין להן חשק שיהיה להן חשק". מאחר שיש חשיבות מכרעת למיניות תקינה, הן בפן האישי והן עבור חיי הזוגיות ושלמות המשפחה, חשוב להעלות את הנושא למודעות ולהבהיר שיש אמצעי טיפול מגוונים לעוררות מינית.
"כאמור, המנופאוזה משפיעה רבות גם על תחום התעסוקה. מחקרים מובילים שנערכו בשנים האחרונות במדינות שונות באירופה ובארצות־הברית העלו ממצאים מדאיגים: 10%-30% מהנשים שנמצאו בשלב המנופאוזה התמודדו עם פיטורים, דיווחו על ירידה ביעילות בעבודה או בחרו לעשות הסבה. במחקרים נמצא שאין זה מקרי: תסמיני גיל המעבר כמו גלי חום, קשיי שינה, דכדוך וירידה קוגניטיבית משפיעים באופן ניכר על תפקוד תקין בעבודה, ונמצא שנשים בגיל זה מועדות יותר לשגיאות. מדובר בנתון מתסכל במיוחד, משום שדווקא בגיל הזה רובן כבר נמצאות בשיא הקריירה שלהן ויש להן ניסיון עצום, אך במקום לפרוח – מתרחש תהליך הפוך.
"נתון מדאיג נוסף שעלה מהמחקרים משפיע על עולם התעסוקה כולו: חוסר נכונות של נשים בשלב המנופאוזה ללמד את הדור הבא. ברוב המקצועות קיימת חשיבות מהותית ללמד את דור ההמשך. תפקיד הרופא, למשל, הוא לטפל בחולים וללמד את הדור הבא את רזי המקצוע. מחקר בריטי בהשתתפות 1,200 רופאות בגיל המעבר מצא ש־36% מהן דיווחו שהן שוקלות להתפטר או לשנות את אופי העבודה (במקום חדר ניתוח, למשל, לעבוד במרפאה), וכן שאינן מעוניינות ללמד סטודנטים.
"בניסיון לתת מענה למצב, באירופה כבר הולך ומתגבש המושג 'מנופאוז פרנדלי'. המטרה היא לעודד ארגונים להכיר בתופעה וללכת לקראת אותן נשים, כדי שיוכלו בכל זאת לבצע את עבודתן כהלכה (למשל, לשנות את שעות העבודה). באנגליה אף היו כמה תקדימים משפטיים שבהם נשים שפוטרו הוחזרו לעבודתן, אחרי שהוכח כי הסיבה לפיטורים הייתה תסמיני גיל המעבר שלא היו בשליטתן".
פורסם לראשונה ב-11.7.24 במגזין לאשה בכתבה "תגידי דוקטור, זה יעבור לי? גינקולוגים מסבירים על היבטי גיל המעבר" מאת יפעת מנהרדט