ד"ר יוסף מאי, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות, יועץ במרפאה לגיל המעבר במכבי שירותי בריאות וחבר בוועד האגודה לגיל המעבר, מסביר:
"ב־2002 התפרסמו תוצאותיו של מחקר בשם WHI, שעורר פחד רב בקרב נשים בעולם ויצר המון סטיגמות על הטיפול ההורמונלי.
"ממצאי המחקר, שנערך בארצות־הברית על 27 אלף משתתפות, העלו שבקרב נשים שנטלו הורמונים לטיפול בגיל המעבר, נמצאו יותר מקרים של סרטן השד או היווצרות של קרישי דם (ובעקבות זאת, יותר נשים עברו התקפי לב או אירועים מוחיים).
"בהמשך התברר שנשים שהשתתפו במחקר היו בנות 63 בממוצע כשהתחילו לקחת הורמונים וחיו יותר מ־13 שנה עם רמות נמוכות של אסטרוגן, לכן חלקן כבר סבלו מטרשת עורקים.
"מחקרים שנערכו בהמשך הוכיחו שכל עוד נותנים הורמונים לנשים בחלון הזדמנויות – מתחת לגיל 60 ופחות מעשר שנים אחרי המנופאוזה (אישה מוגדרת במנופאוזה אחרי שנה רציפה ללא וסת) – התחלואה קטנה משמעותית. בנוסף, הממצאים שעלו ממחקר WHI על עלייה במקרי סרטן השד, לא היו גבוהים מלכתחילה: תוספת של 2.5 נשים על כל אלף נשים.
"מאז, הרכב ההורמונים שניתנים לנשים בגיל המעבר השתנה, ועל פי כל האיגודים הבינלאומיים לגיל המעבר, הטיפול המומלץ הוא טיפול הורמונלי־מנופאוזלי שניתן בחלון ההזדמנויות שהוזכר. הוכח שלא רק שהטיפול מסייע משמעותית בהקלת תסמיני גיל המעבר השונים (גלי חום, הזעות לילה, דכדוך, הפרעות שינה ועוד), אלא שהוא גם עוזר במניעת מחלות לב, כלי דם ואוסטיאופורוזיס.
"חשוב לציין שבניגוד לעבר, גם לנושאות המוטציה בגן BRCA שלא חלו בסרטן השד, מותר לקחת הורמונים. כנ"ל לגבי נשים מעשנות (למרות שההמלצה לא לעשן עקב ההשלכות הבריאותיות האחרות עומדת בעינה).
"בניגוד לעבר, גם לנושאות המוטציה בגן BRCA שלא חלו בסרטן השד, מותר לקחת טיפול הורמונלי נגד תסמיני גיל המעבר. כנ"ל לגבי נשים מעשנות"
"עם זאת, יש נשים שלא מומלץ לתת להן הורמונים, כגון מי שחלתה בסרטן השד, מי שסובלת מקרישיות יתר או שעברה בשנה האחרונה התקף לב. יש גם נשים שלא מעוניינות ליטול הורמונים או שסובלות מתסמינים מינוריים. עבורן מוצעים טיפולים שאינם הורמונליים. טיפולים אלה מסייעים רק בחלק מהמקרים:
תרופות שמבוססות על מקור צמחי: "מדובר בתרופות שמכילות מיצוי של החומר הפעיל של הצמח אשר יעילות יותר מתוספי תזונה, מלוות בפחות תופעות לוואי וקל לשלוט יותר במינון החומר הפעיל.
"עמן נמנות תרופות המבוססות על צמח הקוהוש השחור וכן תרופות שמבוססות על שיח אברהם ופיטואסטרוגנים (מולקולות צמחיות הדומות במבנה שלהן להורמון האסטרוגן ומצויות בין היתר בסויה), שנועדו להקלת גלי חום ודיכאון.
דיקור: "מחקרים הוכיחו שטיפולים אלטרנטיביים, ובעיקר דיקור, יכולים לסייע בהקלת גלי חום והפרעות שינה. עם זאת, הם אינם עוזרים לכל אחת ואין שיעורים מדויקים של מידת ההשפעה שלהם.
תרופות פסיכיאטריות: "הוכח שכדורים כגון ציפרלקס מסייעים לא רק בשיפור מצב הרוח אלא גם בהקלה על גלי חום והפרעות שינה.
תרופות למערכת העצבים: "לאחרונה אישר מִנהל התרופות האמריקאי (FDA) את התרופה הראשונה בעולם לטיפול בגלי חום והזעות שנגרמים כתוצאה מגיל המעבר. תרופה זו, שנמכרת גם בארץ, אינה מבוססת על הורמונים אלא חוסמת קולטן מסוים במוח ובכך מונעת את הופעת גלי החום שהם תוצאה של ירידת האסטרוגן.
תכשירים לנרתיק: "נשים שסובלות מיובש נרתיקי, צריבה, דימום או תכיפות במתן השתן עקב השינויים בגיל המעבר, יכולות להשתמש בתכשירים ייעודיים מקומיים. חלקם לא הורמונליים, וחלקם מבוססים על הורמונים אך הרבה יותר בטוחים לשימוש, משום שאינם נכנסים למחזור הדם".
פורסם לראשונה ב-11.7.24 במגזין לאשה בכתבה "תגידי דוקטור, זה יעבור לי? גינקולוגים מסבירים על היבטי גיל המעבר" מאת יפעת מנהרדט